top of page

Een andere kijk op narcisme

Al een dik jaar schrijf ik aan deze post.. eentje dat duidelijk ook voor mijzelf dus niet vanzelfsprekend is en eigen heling brengt. Ook de angst voor hoe erop zal gereageerd worden, omdat het zo een omstreden onderwerp is. Maar hier is hij dan eindelijk, mijn verhaal en perspectief op narcisme.


Het is algemeen geweten dat hoogsenstitieve / spirituele personen, vaak mensen met een narcistische persoonlijkheid aantrekken in hun leven. Veelal wordt dit vooral als iets negatiefs bestempeld. Met deze blog wens ik wat licht te schijnen op deze zo genoemde duistere personen!
Ik spreek uit ervaring


Laat me eerst even duidelijk maken dat ik zelf dit pad heb moeten bewandelen en dus niet zomaar licht ga over deze post. Deze post is net zoals al mijn andere posten bedoeld als healing, healing voor zij die hem lezen en healing voor mijzelf. Door deze woorden namelijk van me af te schrijven en de wereld in te sturen, ben ik klaar om dit stuk volledig te integreren. Men zegt niet voor niets delen = helen!


Als hoogsensitief / spirituele persoon heb ook ik dit pad moeten bewandelen, waarin ik verschillende personen in mijn leven aantrok met narcistische karakteristieken.


Zo ben ik in mijn puberjaren hierin uitgedaagd door mijn vader, kreeg ik enkele bazen en collega's op men pad die me 'het leven zuur maakten' en ook enkele relaties daagden me hierin fel uit.


Zielsafspraken


Dankzij het kinderboekje 'Een gesprekje met God' van Neil Donald Walsh, ben ik door een intens healing proces gegaan rond dit thema.


Het deed me namelijk beseffen, dat hoe fel bepaalde aardse acties echt niet goed vallen te praten en niet aanvaard moeten worden, het ALTIJD is afgesproken op zielenniveau om deze lesuitwisseling te doen.


Als ziel hebben wij aan de 'narcistische' persoon gevraagd om in ons leven te komen, ons te spiegelen zoals niemand anders durft, zodat we onszelf zouden gaan herinneren als de prachtige zielen dat we zijn.


Wanneer je hierbij stilstaat, gaat mijn hart zelfs uit naar die zielen die een serieuze opoffering voor ons maken. Zij moeten namelijk in de duisternis stappen en karma creëren, zodat wij in onze kracht zouden gaan staan.


Bestaat er iets meer liefdevol dan dat?


De engel achter de duivel.


Mensen met narcistische karaktereigenschappen spiegelen en triggeren ons, in die mate opdat we ons zouden herinneren wie we werkelijk zijn.

Enkele waardevolle lessen:

 • Ze leren je op te komen voor je grenzen, want als je het bij hen kan, is je grenzen aangeven in de wereld een fluitje van een cent.

 • Ze spiegelen hoe laag je eigenwaarde is, want als je jezelf onvoorwaardelijk graag ziet, heb je hun bevestiging niet nodig. Alsook zouden de woorden om je naar beneden te halen niet eens bij je binnenkomen.

 • Ze spiegelen je in hoeverre je al jou werkelijke zelf laat zien of niet.

 • Ze leren je in jezelf te geloven en op jezelf te vertrouwen. Ze dagen je namelijk uit om aan jezelf te twijfelen en uit balans te brengen.


Groei in fases


Uiteraard is het niet zo dat omdat je wat van hen leert, dat je zomaar alles dient te ondergaan en te aanvaarden. Zeker wanneer er ook sprake is van fysieke mishandeling (maak dat je weg gaat).


Het gaat mij vooral om in te zien dat je niet het slachtoffer bent, als jij kiest om ook het positieve verhaal erachter te zien.


Uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat je vaak meer dan één persoon aantrekt met deze eigenschappen. Met als doel je steeds weer een stapje verder te doen groeien.


Waarbij je bij de meeste, echt de kracht moet vinden om hen uit je leven te krijgen. In alle dankbaarheid en vergeving voor hun ziel, is het de bedoeling je niet langer te omringen met deze negatieve personen. Het gaat om opkomen voor jezelf en de kracht in jezelf te vinden en voluit te kiezen voor jezelf! Je zelf graag leren zien!


Met als klap op de vuurpijl, diegene waarvan je niet weg gaat. Diegene dat je op de een of andere manier wel in je leven houdt. Diegene die je op een andere manier uitdaagt...


Waarom?


 • Omdat je echt klaar bent om onvoorwaardelijk in de spiegel te kijken.

 • Je hebt de draagkracht om niet langer te vluchten maar er middenin je innerlijke kracht te vinden.

 • Om samen deze zielsafspraak van onvoorwaardelijke liefde te volbrengen en de energiebalans van geven en ontvangen te exploreren.

 • Je beseft dat samen veel meer groei brengt dan alleen.

 • Voordelen van buitenaf en angsten van binnenin, kunnen je niet langer beïnvloeden.

 • Je de narcist binnenin jezelf hebt leren aanvaarden.

 • Te leren hoe je percepties en gedachten kan omdraaien.

 • Te ontdekken dat je niet langer te manipuleren bent, niet op geestelijk niveau, niet op fysiek niveau en niet op energetisch niveau. Jou energie blijft bij jou en kan je niet langer worden ontnomen, je geeft het uit eigen beweging.

 • Je leert vertrouwen op je intuïtie en spelen met het spel van het leven.

 • ...


Uitnodiging tot verdieping


Deze post is een uitnodiging om bij alles in het leven te beseffen dat er verschillende perspectieven zijn.


Er zit steeds nog een diepere laag, die je aan de oppervlakte niet kan aanschouwen.


Ook is er altijd en overal groei. Wat voor de ene persoon echt klopt, hoeft niet noodzakelijk voor de andere te kloppen.

Het kan zelfs zijn dat eenzelfde situatie op het ene punt in je leven een heel andere aanpak nodig heeft dan op een ander ogenblik.


Het heeft allemaal te maken met je eigen unieke en individuele proces en dat is niet rechtlijnig.


Zoek je naar meer verduidelijking hierover, neem gerust contact met me op.


Namasté,

Riri299 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page